01
Apr
12

Nederland van boven: gratis downloads!

Via een tweet van Rita Niland kwam ik op deze webpagina van de VPRO. De VPRO geeft blijkbaar helikopterbeelden vrij (gratis!) van de reeks ‘Nederland van Boven’. Ik heb ondertussen alle tien thema’s gedownload (= 3,26 GB). Waarschijnlijk is dit prachtig beeldmateriaal hier in Vlaanderen ook wel bruikbaar als onderwijsmateriaal in o.a. het vak aardrijkskunde. M.a.w. een verplichte download voor die leerkrachten.

Ik citeer hieronder wat op die webpagina te lezen staat.

De luchtopnamen die voor Nederland van boven werden gemaakt, zijn beschikbaar voor gebruik in de huiselijke kring. De redactie van Nederland van boven heeft drie uur ruw materiaal geselecteerd, gerangschikt op thema en ondergebracht in tien verschillende pakketjes die gratis kunnen worden gedownload. Hiermee is de VPRO de eerste publieke omroep die opnamen ter beschikking stelt aan het publiek. Je kunt nu zelf met het materiaal aan de slag.

Met het vrijgeven van het prachtige materiaal stimuleert de VPRO creatief hergebruik van de helikopterbeelden door de mensen thuis. Stel het materiaal naar eigen inzicht samen tot iets nieuws: van een eigen avondje Nederland van Boven tot een videowall op een feestje, een bewegende achtergrond bij een voordracht uit eigen werk, een screensaver en alles wat daartussen ligt. Hierbij geldt één keiharde regel: de beelden mogen uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden worden ingezet. Commerciële partijen en omroepen kunnen de beelden aanvragen via Sales@vpro.nl .

De tien pakketjes bevatten tussen de 16 en 20 minuten aan materiaal (zo’n 300 MB per stuk en zonder geluid)  in mp4 formaat en beslaan de volgende thema’s:

verkeerstromen, handel en industrie, Hollands landschap, ontspanning, dieren, water, bebouwd gebied, kunst en abstractie, energie, luchtruim.

De redactie van Nederland van Boven is erg benieuwd naar de resultaten van het hergebruik. Stuur via http://vpro.wetransfer.com je eigen compilatie naar mijnnederlandvanboven@vpro.nl. Wij verzamelen de ingezonden filmpjes en plaatsen die dan op de site van Nederland van Boven.

Op deze manier groeit in aanloop naar de tweede serie, waarmee de VPRO deze zomer een begin wil maken, op de site alvast een ‘Nederland van boven revisited’, dat voor de makers ter inspiratie kan dienen voor het vervolg.

De thema’s: (klik met rechtermuisknop op de link om het pakketje op uw harde schijf op te slaan)

Advertenties

0 Responses to “Nederland van boven: gratis downloads!”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Welkom

Als leraar eerste en tweede graad ASO (vakgebied aardrijkskunde aan het Sint-Vincentiuscollege Ieper) ben ik nogal geïnteresseerd in de nieuwe mogelijkheden die ict en specifiek web 2.0-tools zouden kunnen bieden in het onderwijs. Het onderwijs multimedialiseert aan een snel tempo en als docent mogen we niet achterna hinken op onze leerlingen. Want zij zijn de eersten die volop en met veel overgave gebruik maken van deze sociale media. Als wij dit kunnen implementeren in onze lessen, dan hebben wij een krachtig motivatie-instrument in handen.

VIDEO'S: vimeo.com/phovid

Stuur mij een ‘Voice message’

Blog Stats

  • 38,281 hits

Locatie bezoekers

Previous visitors total

april 2012
M D W D V Z Z
« Mrt   Mei »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 178 andere volgers

PhoVid op Twitter

qr-code

QR Code

Mijn Del.icio.us

Het verminkte dorp Doel

Volg me op Twitter

Advertenties

%d bloggers liken dit: