21
Mrt
12

Tijdskaart Berlijn: combinatie Bing Maps en historische kaarten

Met deze prachtige web-applicatie ben je in staat om terug te reizen in de tijd om te zien hoe het landschap en ‘landmarks’ in de laatste anderhalve eeuw zijn veranderd in Berlijn. Dit dankzij een fascinerend stukje software (volledig gebouwd in Silverlight), dat het mogelijk maakt om historische kaarten uit de jaren 1869 (Bismarck tijdperk), 1893 (industrialisatie), 1926 (uitbreiding stad met omliggende dorpen en ‘suburbs’) en 1957 (tijdperk van Koude Oorlog) als overlay te leggen bovenop een recente Bing-satellietfoto.

Op de site wordt je een ‘tijdsvenster’ gepresenteerd bovenop een huidige satellietfoto. Aan de linkerkant vind je een schuiver waarmee je op het onderliggende satellietbeeld kunt in- of uitzoomen. Als je uitzoomt tot ongeveer halfweg zie je een zwart kader van het grondgebied waarbinnen de historische overlays beschikbaar zijn. Het tijdsvenster zelf kun je verslepen over de onderliggende satellietfoto. Links, rechts en onderaan dit venster heb je schuifregelaars. De linkse past het formaat van de overlay aan, met de onderste kies je de historische kaart (jaartal) en de rechtse dient om de overlay meer of minder transparant te maken.

Aan de rechterkant staan 6 zogenaamde ‘landmarks’: de Reichstag, Tiergarten, Brandenburger Poort, Charlottenburg slot, Keizer Wilhelm gedachteniskerk en de zoo. Klik je op één van die symbolen, dan zoomt de applicatie in op die plaats in Berlijn.

Ten slotte vind je links bovenaan nog enkele knoppen waarmee je kunt overschakelen tussen satellietbeeld of wegenkaart, de labels kunt aan of uit zetten of de navigatietools kunt verbergen.

Een mooie applicatie die misschien wel nuttig kan zijn in bepaalde lessen aardrijkskunde, geschiedenis of Duits.

Advertenties

0 Responses to “Tijdskaart Berlijn: combinatie Bing Maps en historische kaarten”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Welkom

Als leraar eerste en tweede graad ASO (vakgebied aardrijkskunde aan het Sint-Vincentiuscollege Ieper) ben ik nogal geïnteresseerd in de nieuwe mogelijkheden die ict en specifiek web 2.0-tools zouden kunnen bieden in het onderwijs. Het onderwijs multimedialiseert aan een snel tempo en als docent mogen we niet achterna hinken op onze leerlingen. Want zij zijn de eersten die volop en met veel overgave gebruik maken van deze sociale media. Als wij dit kunnen implementeren in onze lessen, dan hebben wij een krachtig motivatie-instrument in handen.

VIDEO'S: vimeo.com/phovid

Stuur mij een ‘Voice message’

Blog Stats

  • 38,281 hits

Locatie bezoekers

Previous visitors total

maart 2012
M D W D V Z Z
« Feb   Apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 178 andere volgers

PhoVid op Twitter

qr-code

QR Code

Mijn Del.icio.us

Het verminkte dorp Doel

Volg me op Twitter

Advertenties

%d bloggers liken dit: