10
Mrt
08

Gapminder: visualiseren van statistische gegevens

Wat is Gapminder’s Trendalyzer?

Trendalyzer is een pracht stuk gereedschap waarmee iedereen de ontwikkeling van landen in de tijd kan vergelijken. En als ik zeg iedereen, bedoel ik echt iedereen. Je selecteert een of meerdere landen, kiest 2 opties uit de beschikbare variabelen (bijvoorbeeld CO2-uitstoot uitgezet tegen inkomen), en drukt op ‘Play’. En wat heb je dan gecreëerd? Een animatie van hoe de CO2-emissie van elk individueel land veranderde in de tijd met (gemiddelde) inkomensveranderingen. Dat klinkt simpel. En dat is het ook!Op deze manier worden saaie statistische gegevens omgezet in een aantrekkelijke animatie.

Waarom dan zo enthousiast over Gapminder?

Het is gewoon gereedschap. Maar wel een stuk software dat ‘onbegrijpelijke’ data uit vele verschillende databases bij elkaar brengt en inzichtelijk maakt. Het samenbrengen van die types en hoeveelheden data is al weinig gebeurt. Nu kan Jan en alleman, zonder tussenkomst van experts, gaan bekijken of zijn aannames over de ontwikkelingen in bepaalde landen of regio’s kloppen.

Zie het als de Google van databases. Net zoals Google informatie op internet op een gebruiksvriendelijke manier weer vindbaar maakte, maakt Gapminder grote datahoeveelheden op een gebruiksvriendelijke manier inzichtelijk. En dat biedt mogelijkheden:

  • Beleidsmakers kunnen in één oogopslag zien of de ideeën achter hun economische of ontwikkelingsbeleid kloppen;
  • Ondernemers kunnen nagaan of een bepaalde afzetmarkt interessant is;
  • Ontwikkelingsorganisaties kunnen hun campagnes aanpassen en beter richten op lokale verschillen in inkomen, gezondheid en behoeftes.

Uiteindelijk draait het om inzicht. Gapminder’s Trendalyzer verschat inzicht in materie die ontoegankelijk was voor gewone mensen (lees: iedereen behalve wetenschappers en vooral statistici).

Het is een tool die zeker in de lessen aardrijkskunde kan gebruikt worden om relaties te visualiseren en de leerlingen inzichten bij te brengen.

bron

Klik hier voor 9 demonstratievideo’s op YouTube.

—————-
Now playing: Alanis Morisette – You Live, You Learn
via FoxyTunes

Advertenties

1 Response to “Gapminder: visualiseren van statistische gegevens”


  1. 6 april 2008 om 9:03 pm

    Ik was in het begin ook erg enthousiast over Gapminder en ik wou de grafiek over CO2-uitstoot gebruiken in de klas. Helaas zitten de gegevens over hoeveel % van de opgewekte elektriciteit afkomstig is uit steenkool niet in Gapminder en is er blijkbaar geen manier om ze in Gapminder up te loaden. En zo is het ook met andere datasets van de gapcasts: ze ontbreken.

    Het concept is inderdaad heel erg inspirerend, het is nog wachten op voldoende datasets.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Welkom

Als leraar eerste en tweede graad ASO (vakgebied aardrijkskunde aan het Sint-Vincentiuscollege Ieper) ben ik nogal geïnteresseerd in de nieuwe mogelijkheden die ict en specifiek web 2.0-tools zouden kunnen bieden in het onderwijs. Het onderwijs multimedialiseert aan een snel tempo en als docent mogen we niet achterna hinken op onze leerlingen. Want zij zijn de eersten die volop en met veel overgave gebruik maken van deze sociale media. Als wij dit kunnen implementeren in onze lessen, dan hebben wij een krachtig motivatie-instrument in handen.

VIDEO'S: vimeo.com/phovid

Stuur mij een ‘Voice message’

Blog Stats

  • 38,281 hits

Locatie bezoekers

Previous visitors total

maart 2008
M D W D V Z Z
« Feb   Apr »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 178 andere volgers

PhoVid op Twitter

qr-code

QR Code

Mijn Del.icio.us

Het verminkte dorp Doel

Volg me op Twitter

Advertenties

%d bloggers liken dit: